Âşıklar Diyarı Kars

Uğur KAYRAK / 04.03.2019

Doğu Ekspresi ile Kars turu Instagram nedeniyle bir anda memleket meselesi haline geldi. İç turizmin en popüler destinasyonlarından biri olan Kars, barındırdığı birçok kültürel öğe ile kuşkusuz büyük bir ünü hak ediyor.

Tren ile yolculuk elbette keyiflidir, ancak Doğu Ekspresi Kars’ın o kadar önüne geçti ki, sadece tren yolculuğunu gerçekleştirerek, minnoş fotoğraflar çektirip Kars’ı görmeden geri dönecek gezginler olduğunu tahmin etmek çok güç değil. Kars’ı keşfetmek ise Doğu Ekspresi’nin verdiği keyfin çok ama çok ötesinde.

/images/d/library/157f8c4d-e03b-45e8-abc7-fb97299cde51.jpg
Âşık İlber Çiçoğlu Fotoğraf: Zuhal Okuyan

Bizim Ada’nın ilk yurt içi gezisi olan Kars turu ile ilgili anlatacak o kadar çok kültürel öğe var ki. Tur programının zenginliğinin yanı sıra, tur esnasında önerilen sürpriz aktiviteler bütün gezginleri gerçek bir kültür turu yolculuğuna çıkarmış oldu. Bunlardan biri de kuşkusuz şehir merkezinde bulunan Taşköprü Çay Evi’nde icra edilen Âşıklar dinletisiydi.

Bölgenin ünlü âşıklarından biri olan Sabri Yokuş önce Türk Halk Müziği’nin çeşitlerini ve özelliklerini anlattı. Her birimiz bu anlatıyı dinlerken, adeta tarihi bir yolculuğa çıkmış olduk. Dede Korkut’tan bugüne kadar gelen bir gelenekten söz ediyoruz.

Bu anlatının ardından halk müziğinin tüm bu örneklerini birer birer dinlemeye başlıyoruz. Elbette öncelikle methiyeler. Gezginlerimizin isimleri üzerine yakılan methiyelerin ardından Anadolu’nun farklı yörelerinden türküleri dinlemeye koyuluyoruz.

Tüm bu eserler akarken, çay ile birlikte Doğu Anadolu’nun bu bölgesine ait lezzetlerden biri olan keteler ikram ediliyor. Yanında da sımışka… İsmi sizleri yanıltmasın. İri taneli, simsiyah renkli sımışka bildiğiniz ay çiçeği çekirdeği aslında. Rusçadan gelen bu sözcük bugün Erzurum ve Kars yöresinde yaygın olarak kullanılıyor.

/images/d/library/7bad8d13-826e-429b-a8aa-61d7f003fdfc.jpg
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en çok sevilen lezzetlerinden biri kete. Fotoğraf: Zuhal Okuyan

Âşıklarımız Sabri Bey ve İlber Bey elbette ozanlarımızı da unutmuyor. Hem Neşet Ertaş’tan hem de Mahsuni Şerif’ten birer eser icra ederek bu büyük ozanlarımızı da hep birlikte anıyoruz.

Programın sonuna doğru bizim de büyük bir merakla beklediğimiz atışmalar başlıyor. Atışma öncelikle âşıklardan birinin açtığı kafiye ile başlıyor. Bu bir cenk, vaktiniz varsa bu atışmalar günlerce bile sürebiliyor. Çünkü atışma âşıkların esas sanatlarını gösterdikleri en önemli mecra. Bu cenkten galip çıkmak âşık için çok önemli.

Âşıklar kapanışı ise Kiziroğlu türküsü ile yapıyorlar. Kars’ın Susuz ilçesinin bir kazası olan Kizir Köyü’nden çıktığı düşünülen bu türküyü dinleyip çok keyifli bir akşamı geride bırakıyoruz. Sırada Kars’ın yöresel lezzetleri var. Bu da başka bir yazımızın konusu olsun.

/images/d/library/a171d768-182f-4d5f-bae8-ff26629ec94f.jpg
Aşıklarla